Zangeres Geke van der Sloot met ‘Lied voor de vissers’ naar Europees parlement

Zangeres Geke van der Sloot met ‘Lied voor de vissers’ naar Europees parlement
07/04/2019 Douwe Pausma

Zangeres Geke van der Sloot uit Urk gaat haar Lied voor de vissers dinsdag 16 april ten gehore brengen tijdens de laatste stemming van het Europees parlement over de pulsvisserij . Dit doet ze samen met vijf leerlingen van haar groep Geke’s Tiental, een fenomeen in de kleinchristelijke wereld.

Onder meer Urker pulsvissers en de Nederlandse Vissersbond reizen ook af naar Straatsburg, om alsnog te proberen de Europarlementariërs op andere gedachten te brengen. Van der Sloot was geraakt door het Europese verbod op de pulsvisserij. Veel Urker vissers zijn door het verbod op vissen met elektrische schokjes gedupeerd, zegt ze. Vandaar dat de zangeres besloot hier een lied over te maken. Haar nummer was al te horen in Jinek, de talkshow van Eva Jinek, en werd in het NOS Journaal vertoond.

Jaloezie

Het verbod op pulsvisserij komt voort uit ‘jaloezie’, zingt Van der Sloot in het lied. ‘Urkers horen immers van oudsher tot de beste vissers van de wereld en dat zorgt voor afgunst’. Van der Sloot vindt dat het nu de beurt is aan de politiek, die in haar ogen heeft ‘zitten slapen’. Hoe de kwestie ook afloopt, de Urkers zullen volgens de zangeres hun rug rechten. ‘Urkers hadden eerder problemen, Zuiderzee werd IJsselmeer. Maar de Urkers overwonnen, Urkers bundel je krachten nu ook weer’, zingt ze.

Vergunning

De kans dat het Europees Parlement volgende maand in Straatsburg tegen het akkoord voor een totaalverbod op pulsvisserij stemt is klein, menen diplomaten in Brussel. Pulsvissers gebruiken elektrische prikkels om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden. Dat bleek efficiënt en duurzaam, want het brandstofverbruik van de kotters nam door het ‘elektrisch vissen’ met de helft af. Tegenstanders van het pulsvissen wijzen erop dat de methode juist dieronvriendelijk is.