Laatste noodkreet vanuit de vissers.

Laatste noodkreet vanuit de vissers.
13/10/2022 forge@spikker.nl

Afgelopen dinsdag brachten verschillende (ex)vissers en zangeres Geke van der Sloot een bezoek aan het Tweede Kamer gebouw om in de vorm van een lied een laatste noodkreet te doen voor de visserij. Door hoge brandstofprijzen, nieuwe windmolenparken en strengere regels is de toekomst voor de Nederlandse visserij onzeker, waardoor veel vissers kiezen voor een door de overheid aangeboden sanering. Toch zijn vissers bang dat de sanering geen eerlijke prijs oplevert, ondanks dat er geen betere keuze is.

“De visserij zit in zwaar weer en als het zo doorgaat, ziet de toekomst er pikzwart uit”, vertelt van der Sloot tijdens een gesprek met Tweede Kamerlid Roelof Bisschip. Ze is naar Den Haag afgereisd om aandacht te vragen voor de problemen van de Nederlandse Visserijsector. Wat volgens haar per direct moet gebeuren, is een brandstofcompensatie. Door de hoge brandstofprijzen, maken vissers veel meer kosten tijdens het varen en is een week vissen niet meer rendabel. “Biedt de vissers die willen doorgaan een toekomstperspectief en help ze doormiddel brandstofcompensatie door deze zware tijd heen. Zo worden ze niet gedwongen om nu voor een sanering te kiezen en hoeven ook niet bang te zijn voor een faillissement als ze doorgaan.”

Ook ex-visser Jan de Boer is mee naar Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen. Jan heeft al in januari zijn eigen schip aan de kant gelegd door de vele problemen waarmee hij had te maken. “De overheid wil het liefst van ons af, zodat de Noordzee volgebouwd kan worden met windmolens. Ook heb ik geen zonen die het bedrijf willen overnemen, dus zag ik geen andere optie dan saneren”. De overheid heeft op 1 september de inschrijving voor de sanering geopend en vissers hebben uiterlijk tot 30 november de mogelijk om zich aan te melden. Tot nu toe hebben al meer dan 50 Nederlandse kotters besloten om zich te laten uitkopen.

In de algemene hal van de Tweede Kamer vond na het gesprek de petitieoverhandiging plaats aan kamerleden van o.a. BBB, SGP, FvD, CDA, ChristenUnie en PvdA. Van der Sloot voelt zich sterk betroken bij de vissers en heeft daarom een lied over de problematiek geschreven. Nadat ze een speech heeft voortgedragen, zingt ze haar persoonlijke lied toe aan de kamerleden. “Ik zing een lied voor de vissers, brandstof duur en nu nog even en Urk is Urk niet meer”, klinkt er door de grote hal. Na het zingen, overhandigt Geke de single aan de Kamerleden. Ze geven toe dat ze weten hoe groot de problematiek is en dat ze er alles aan doen om de vissers te helpen, maar soms duren zulke beslissingen heel lang of worden tegengewerkt door andere partijen.

Na het overhandigen van de cd, was er nog ruimte voor gesprek en daarna vertrok de groep naar de hofvijfer. “We willen ook de aandacht van Mark Rutte trekken en een symbolisch noodsignaal laten zien, dus hebben we wat nood rookpotten mee om in de hofvijfer te gooien,” aldus Jan. “Deze gebruiken vissers als ze in nood zijn en dat zijn wij nu.”

Voor de vissers is het afwachten wat de overheid voor ze kan betekenen. Ze zien hun actie als geslaagd en hebben hoop dat het wat teweeg zal brengen. “Vanavond is de eerste commissievergadering over visserij na het zomerreces, dus hopelijk worden onze zorgen eindelijk gehoord en zal de overheid de vissers steunen”. Met die woorden vertrokken Geke en de vissers weer uit het drukke Den Haag om terug te keren naar Urk.