Geke van der Sloot, Evert de Graaff en AJSO genomineerd voor Lelyprijs

Geke van der Sloot, Evert de Graaff en AJSO genomineerd voor Lelyprijs
30/03/2021 Johan Post

FLEVOLAND
Zangdocent Geke van der Sloot, Evert de Graaff en het Almeers Jeugd Symfonie Orkest zijn genomineerd voor de Lelyprijs 2021 van het Cultuurfonds Flevoland. De drie kanshebbers zijn geselecteerd uit in totaal 17 door het publiek aangedragen kandidaten.
Geke van der Sloot
Geke van der Sloot uit Urk geeft al meer dan 40 jaar onbezoldigd zangles en leidt een zangschool voor Urker jeugd. In 1980 is Van der Sloot begonnen haar missie onbezoldigd uit te dragen om zo het zangonderwijs weer op de lesroosters van de scholen te krijgen. Hiervoor heeft zij sinds de start van haar missie dagelijks gratis zangles gegeven aan de Flevolandse jeugd, met name uit Urk en Noordoostpolder. Zij heeft hiervoor een eigen methode ontwikkeld waarmee ieder kind in principe kan leren zingen, net zoals het kan leren schrijven en rekenen. Gemakshalve wordt dit de ‘methode Geke’ genoemd. Het repertoire omvat zowel religieuze- als niet religieuze- alsook klassieke en algemene liederen.
Evert de Graaff is de man achter emmeloord.info, een website met wetenswaardigheden over en de geschiedenis van Emmeloord en de andere dorpen in Noordoostpolder. De website begon als hobby-project. In eerste instantie stond er vooral informatie over de Poldertoren op, tegenwoordig geeft de website ook informatie over kunst, architectuur en toerisme in de polder. De Graaff heeft ook alle kunstwerken in de openbare ruimte in Noordoostpolder van een QR-code voorzien, waarmee extra informatie over de kunstwerken kan worden opgevraagd.
Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) uit Almere is volgens het Cultuurfonds Flevoland al jaren een begrip. Onder AJSO vallen inmiddels vier orkesten. Van een groep jonge strijkers tot een toporkest met de meest getalenteerde muzikanten. Zij treden geregeld op in Flevoland, maar ook daarbuiten. Het 30-jarig jubileum werd in 2017 gevierd in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.
Over de Lelyprijs
De Lelyprijs gaat sinds 1996 elk jaar naar een vrijwilliger of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de cultuur of natuur in Flevoland. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een kunstwerk van Siemen Bolhuis. Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuur Fonds Flevoland kiest in mei de winnaar.