Zangersbond verrast Geke van der Sloot met beeldje voor het 40 jaar in stand houden van de eerste Urker Muziekschool.

Zangersbond verrast Geke van der Sloot met beeldje voor het 40 jaar in stand houden van de eerste Urker Muziekschool.
07/05/2020 Douwe Pausma


Zangersbond verrast Geke van der Sloot met beeldje voor het 40 jaar in stand houden van de eerste Urker Muziekschool.

5 mei was de dag dat de Urker zangeres Geke van der Sloot 75 jaar Vrijheid en 40 jaar Geke`s Tiental zou vieren met een groot concert in de Bethelkerk van Urk.
Door de coronacrisis kon het concert niet doorgaan. Dit is zuur na een jaar lang werken aan alle voorbereidingen voor dit concert, aldus Geke gisteren tijdens een interview met Omroep Flevoland.
Het bestuur van de Stichting Zangschool Geke`s Tiental had echter wel een livestream voor Geke georganiseerd om haar te feliciteren. Dat gebeurde 5 mei om 16.00 uur vanuit het nieuwe Leger des Heils gebouw op Urk. De Voorzitter van de stichting mevrouw Etienna Evenboer bedankte Geke voor haar
40 jaar werk voor de school met een groot boeket bloemen. Rick Mulder van de Chr. Zangersbond had een mooie verrassing een prachtig beeldje van een dirigent wat je pas krijgt na 40 jaar werken. (zie foto) Geke had voor twee mensen uit haar team ook een verrassing omdat ze 5 mei 40 jaar werkzaam zijn voor de Zangschool Geke`s Tiental: Fotograaf Luuk Schudde en geluidsman Gerrit de Boer.
Geke bedankte ze voor 40 jaar geweldig werk voor de eerste Urker muziekschool en gaf ze een zilveren munt met 75 jaar Vrijheid erop als dank voor al hun inzet. ( zie foto)

Geke hield tenslotte nog een toespraak over haar 40 jaar werk op Urk: Hier een stukje uit haar toespraak:
75 jaar vrijheid is heel bijzonder, dat we 75 jaar in vrijheid hebben mogen leven. Vrijheid is het hoogste goed, maar het staat nooit los van verantwoordelijkheid. 40 jaar Geke`s Tiental vandaag is ook niet niks, de eerste Urker muziekschool. Omdat Geke`s Tiental de eerste Urker zangschool was in 1980 was subsidie nog iets onbekends. Waardoor er een financiële situatie ontstond dat het bestuur van de stichting mij, als bevoegd docent, geen salaris kon uitbetalen voor mijn dagelijks werk voor de school en dat is 40 jaar zo gebleven. Honderden kinderen heb ik lesgegeven en honderden concerten gegeven en vele opnamen gemaakt. Misschien vraagt iemand zich af waarom doe je dit onder deze omstandigheden 40 jaar? Vrijheid is verantwoordelijkheid en ik voelde het als mijn verantwoordelijkheid om het vak zang en muziek weer terug te brengen op de Nederlandse scholen:
Eerherstel voor het Zangonderwijs en waar kon dat beter beginnen dan op het zanglustige Urk? Leren zingen is een heel vormend vak voor de jeugd en de jeugd is de toekomst. Geke`s Tiental is van mij een cadeau voor de samenleving. Gelukkig leven we nu in een tijd dat er weer aandacht komt voor meer muziek in de klas. Natuurlijk is het jammer dat het concert niet kan doorgaan, vooral voor mijn leerlingen, zelf heb ik al veel van deze avonden meegemaakt, waarbij ik een oorkonde kreeg van de Kunstenbond, een gouden en platina CD van Eurosound en een Koninklijke onderscheiding in 2005 waar ik allemaal heel dankbaar voor ben. Ik heb altijd een team van mensen om me heen gehad die me hebben geholpen de eerste Urker muziekschool in stand te houden. Al deze mensen wil ik daarvoor bedanken in het bijzonder vandaag twee mensen die al 40 jaar met me meelopen ; Fotograaf Luuk Schudde – hij heeft alle foto`s van Gekes Tiental gemaakt- en Gerrit de Boer is als geluidsman alle concerten mee geweest 40 jaar land! Twee vakmensen die veel voor Geke`s Tiental hebben gedaan. Ik hoop dat de zangschool snel weer open kan in deze mooie nieuwe locatie van het leger des Heils en dat we snel weer kunnen optreden en ons publiek weer kunnen ontmoeten. Dank u wel.

Foto`s Luuk Schudde= Teamfoto van links naar rechts Luuk Schudde (Fotograaf), Rick Mulder (Zangersbond), Gerrit de Boer (Geluidsman), Etienna Evenboer (Voorzitter) en Geke van der Sloot.