40 jaar Geke en Geke`s Tiental op 5 mei aanstaande

40 jaar Geke en Geke`s Tiental op 5 mei aanstaande
06/05/2020 Douwe Pausma

Datum: 5 mei 2020
Locatie: Korte livestream vanuit Urk: https://www.youtube.com/user/TheGekestiental/about
Aanvang: 16.00 uur
Primeur: Twee single`s van Geke 5 mei online: “75 jaar Vrijheid” en “Nooit mogen wij vergeten”.

Al 40 jaar zingt de Urker zangeres Geke van der Sloot zelf en met haar leerlingen van De Eerste Urker Zanschool Geke`s Tiental het hoogste lied. Ze zou dit vieren op 5 mei 2020 met het themaconcert 75 jaar Vrijheid in de Bethelkerk van Urk, samen met mannenkoor De Urker Zangers. Door de Coronacrisis kan dit concert niet doorgaan!

Op 5 mei komen via livestream op het Geke`s YouTube kanaal korte felicitaties van de Chr. Zangersbond door Rick Mulder en van de voorzitter van de Stichting Zangschool Geke`s Tiental mevr. Etienna Evenboer.

Geke brengt 5 mei twee single`s uit “75 jaar Vrijheid” en “Nooit mogen wij vergeten”. Ze bracht eerder al 16 CD`s uit en in 2000 ook al een vijftigtal vaderlandse liederen om Nederlandse Cultuurliederen te bewaren voor de toekomst.

Een stukje geschiedenis
Toen Geke van der Sloot op 5 september 1980 samen met neefjes en nichtjes optrad op een bruiloft, kon ze niet vermoeden dat het gelegenheidskoortje uit zou groeien tot De Eerste Urker muziekschool.

Veertig jaar lang geeft Geke zangonderwijs aan kinderen. De Urker zangeres vraagt met haar werk aandacht voor eerherstel van het zang/muziekonderwijs op scholen. Samen met haar wisselende Tiental gaf ze enkele honderden concerten, in kleine zaaltjes van het Leger des Heils maar ook in het Concertgebouw van Amsterdam. Onder de leerlingen bevinden zich tevens vluchtelingen en kinderen met een beperking of andere problemen.

Geke van der Sloot schaart haar verschillende optreden voor het koninklijk huis onder de hoogtepunten. Toen ze ‘Vrede voor jou’ voor de toenmalige koningin Beatrix zong raakte zij zichtbaar ontroerd. Ook haar vertolking van Urker kinderliedjes geschreven door Tromp de Vries ziet Vander Sloot als een belangrijke mijlpaal. Met haar muziek steunde ze verschillende goede doelen en campagnes, en wist ze aandacht te vragen voor vissers, vluchtelingen en andere doelgroepen.

Bijzonder jubileum
Geke’s Tiental opereert al vier decennia als zelfvoorzienend zangschool o.a. dankzij giften, donateurs, opbrengsten van optredens en cd verkoop. De lerares wordt voor haar intensieve arbeid niet beloond, daarom blijven de uitgaven beperkt. De zangschool krijgt nog steeds geen overheidssubsidie en daarom schrapte het bestuur in 1980 het salaris van een bevoegd docent en zo kon de zangschool op Urk 40 jaar overleven. Voor haar werk ontving Geke wel een Koninklijke onderscheiding en van de kunstenbond CNV een Oorkonde en van Opname studio Eurosound een gouden en platina CD.

Het werk van Geke is een inspiratiebron voor diverse projecten zoals de Stichting Méér muziek in de Klas, met Koningin Maxima als erevoorzitter. Ook staat door de inzet van Geke het vak muziekonderwijs weer op de politieke agenda.

Nu, door de crisis, de zangschool dicht is heeft Geke onlangs alleen 2 single`s uitgebracht “Daar juicht een toon” en het “Wilhelmus” en nu op 5 mei gevolgd door “75 jaar Vrijheid” en “Nooit mogen wij vergeten”.