Het lied voor de vissers- interview

Het lied voor de vissers- interview
17/08/2022 forge@spikker.nl

„Nog even en Urk is Urk niet meer.” Zangeres Geke van der Sloot zet zwaar aan met haar lied voor de vissers, dat ze begin deze maand uitbracht. Volgens haar staat de toekomst van de visserij en daarmee het karakter van Urk op het spel.

„Het is toch om uit je vel te springen!” De verontwaardiging van de Urker muziekdocent Geke van der Sloot over de kabinetsplannen voor inkrimping van de visserijvloot is duidelijk te merken. Ook is ze niet te spreken over het uitblijven van brandstofsteun vanuit Den Haag voor de vissers. „Vanuit de Europese Unie is er geld om de vissers te steunen. Frankrijk en Duitsland maken daar gebruik van, maar Nederland niet.” Om voor haar vissende plaatsgenoten op te komen, maakte Van der Sloot een lied.

 

Waarom zingt u alleen voor de Urker vissers?

„Dat hebben verschillende mensen mij gevraagd. Vissers riepen mij op om voor ál hun collega’s te zingen. Maar ik heb geen achtergrond in de visserij. Ik kan alleen afgaan op de geluiden van vissers die ik ken, en dat zijn uitsluitend Urkers.”

„Nog even en Urk is Urk niet meer”, zingt u. Is visserij zó bepalend voor de identiteit van het dorp?

 

„Ja natuurlijk. Urk ís visserij. Dat gaat door van generatie op generatie. De hele economie is ermee verweven, zoals de verwerking van vis en het vervoer ervan. Ook stempelt het de dorpsmentaliteit. Dat is er een van hard werken. Veel Urker jongeren gaan om 4.00 uur hun bed uit om op de visafslag te gaan werken. Natuurlijk gaat er ook wel jeugd een andere richting op dan de visserij, maar er zijn families waar het echt in de genen zit.”

 

Helpt het maken van zo’n lied de vissers?

„Ik denk het wel. Eind augustus presenteer ik het lied aan Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid namens de SGP met de portefeuille landbouw en visserij. Ook is er media-aandacht voor. Ik heb er nu mee bereikt dat u mij belt en dat er in het Reformatorisch Dagblad een artikel verschijnt over de problemen van de vissers. Alle aandacht is mooi meegenomen, want de vissers zijn veel minder in het nieuws dan de boeren.”

 

Wat voor reacties krijgt u?

„Ik hoor veel positieve geluiden, maar er zijn ook mensen die commentaar leveren. Zij zeggen dat vissers de zee leegroven. Van die kritische noten lig ik niet wakker. Wel van het overheidsbeleid.”

 

Bekijk het interview via Reformatorisch dagblad: https://www.rd.nl/artikel/986779-zangeres-geke-van-der-sloot-slaat-alarm-in-lied-voor-urker-visser