Geke presenteert project en boek “Zingend Leren”.

Geke presenteert project en boek “Zingend Leren”.
01/07/2024 hottingcomputers

 Urk, 1 juli 2024 

Geke presenteert project en boek “Zingend Leren”.

 

 GEKE VAN DER SLOOT ONTDEKT ZINGEN ALS SLEUTEL TOT SUCCES IN DE KLAS.

 Urk- Afgelopen vrijdagavond was het feest in gebouw Irene op Urk. Een zaal vol mensen was getuige van de presentatie van het nieuwe boek van Geke van der Sloot “Zingend Leren”, deel 1. Dit boek is het resultaat van het project “Zingend leren”, waarin Geke duidelijk heeft gemaakt dat haar leerlingen van de zonnebloemschool de lesstof beter opnemen als het zingend wordt gebracht. Hier is ook wetenschappelijk bewijs voor. De heer Dr. Yke Schotanus, ook een van de aanwezige gasten, is gepromoveerd op dit onderwerp en gaf een toelichting. De directie van de Zonnebloemschool uit Emmeloord kreeg het eerste exemplaar. Geke bedankte hen voor dertig mooie Zonnebloemschool jaren, de school waar Geke inmiddels 30 jaar als docente werkt. De ZBS is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen in Emmeloord. Ook kregen alle medewerkers en de leerlingen van de Zangschool Geke`s Tiental een boek uitgereikt.

Liedjes op film

Er werd vrijdag door de kinderen van Geke`s Tiental een aantal liedjes ten gehore gebracht met videoclips op de achtergrond. Op het boekje staat namelijk een OR code waarmee je bij de film komt waar Geke`s Tiental de liedjes uit het boek zingt op locatie de Zonnebloemschool. De liedjes zijn verder via vrijwel alle streamingdiensten te beluisteren.

 

Leren door zingen

Leren door te zingen helpt niet alleen bij het onthouden van lesstof, maar ook bij het uitvoeren van taken. Dit is vooral belangrijk in het speciaal onderwijs, waar herhaling cruciaal is. In het speciaal onderwijs moet je nog veel meer herhalen dan in het gewone onderwijs. Als je dat zonder melodie doet, dan is dat ontzettend saai. Geke vertelde vrijdagmiddag aan het aanwezige publiek dat concentreren in de klas voor kinderen in het speciaal onderwijs een flinke uitdaging kan zijn. Geluiden, bewegingen, en eigen gedachten leiden ze snel af. Leren door zingen werkt bij deze doelgroep veel beter. Het maakt de lessen niet alleen leuker, maar helpt kinderen ook beter gefocust te blijven. Ik merkte dat het moeilijk is om (jonge) kinderen geconcentreerd te krijgen en als ik de boodschap niet spreek maar zing, dat deze boodschap veel beter overkomt en beklijft. Kinderen leren daardoor veel sneller. Deze aanpak vereist geen speciale liedjes of zangtalent. Het zijn geen bestaande liedjes, maar gewoon je boodschap verpakken in een melodie. Daar hoef je echt geen zangeres voor te zijn, dat kan gewoon iedereen. Door de boodschap te zingen, wordt het positief gebracht en maakt het in de hersenen positieve stofjes vrij. Het is gewoon veel fijner voor de kinderen om het zo te horen en het beklijft veel beter. Toen ik merkte hoe effectief zingen was, besloot ik dit verder te onderzoeken. Ik ontdekte ook dat hier wetenschappelijk bewijs voor is en dat deze didactische methode echt werkt. Op basis van wat ik heb ervaren en onderzocht kan ik concluderen dat het geen flauwekul is! Alle ervaringen heb ik gebundeld in het boek ‘Zingend leren’. Er staan liedjes in met een melodielijn, korte verhaaltjes en tekeningen. En via de QR code op het boek kunt u de bijbehorende film bekijken.

 Ecovata

De distributie  wordt verzorgd door Ecovata en vanaf vrijdag is het boekje overal verkrijgbaar, ook via de website www.gekestiental.nl