Jubilerende Geke: Samen komen we er wel doorheen

Jubilerende Geke: Samen komen we er wel doorheen
14/04/2020 stageonline

 

URK
Woensdag 8 april 2020

Het zou een drukke zomer worden voor Geke’s Tiental. Maar door het coronavirus moest niet alleen de Urker zangschool van Geke van der Sloot de deuren sluiten. Ook viering van 75 jaar vrijheid en haar 40-jarig jubileum, waar ze zich heel erg op had verheugd, gaan niet door. Maar Van der Sloot is niet het type dat bij de pakken neerzit.

Van der Sloot geeft nu online zangles, hoewel dat best wel lastig is.
“Zangles online geven is eigenlijk niet mogelijk,” zegt ze. “Met whatsapp beeldbellen of via skype zie je toch niet alles goed.” Maar ze maakt er het beste van. Naast lesgeven spreekt Van der Sloot de kinderen van het koor ook moed in en informeert ze hoe het met ze gaat. “Wat heb je gedaan Amina?”, vraagt Van der Sloot aan een klein meisje dat online is. “Gerekend en taal en spelling”, luidt het verlegen antwoord.

Ondertussen baalt Van der Sloot van de situatie. Want kosten nog moeite had ze gespaard. Zo is er een gloednieuwe cd opgenomen ter gelegenheid van zowel het 40-jarig bestaan van de zangschool als voor het thema 75 jaar vrijheid dat tot oktober loopt. Verder speciaal voor de gelegenheid gemaakte kostuums voor de kinderen en de liedjes. Alles is beperkt houdbaar. “Die kleding passen ze volgend jaar niet meer en 41 jaar Geke’s Tiental vieren dat klinkt ook net iets minder goed.” Van der Sloot hoopt dat ze later dit jaar alsnog wat met de kostuums en het 40-jarig bestaan en het thema 75 jaar vrijheid kan doen.

Maar Van der Sloot heeft nu speciaal in verband met de coronacrisis een liedje gemaakt. ‘Samen Sterk’ heet het en is een variatie op het nummer Vrede van Pierre Kartner. Ze zingt het online samen met de kinderen. Ook Amina zingt uit volle borst mee. Van der Sloot: “We zingen het samen om vol te houden tot we elkaar weer zien.”