Geke zingt “We shall overcome” inverband 1 juli Keti Koti ! 1 juli Nationale Feest en Herdenkingsdag!

Geke zingt “We shall overcome” inverband 1 juli Keti Koti ! 1 juli Nationale Feest en Herdenkingsdag!
10/07/2023 hottingcomputers

PERSBERICHT

Urk, juli 2023

 Geke zingt “We shall overcome”  inverband 1 juli Keti Koti ! 1 juli Nationale Feest en Herdenkingsdag!

Het is 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in de Nederlandse koloniën. Op 1 juli a.s. gaat een herdenkingsjaar van start dat loopt tot 1 juli 2024.

Zangeres Geke van der Sloot sluit aan bij groeperingen die van 1 juli een vaste feest- en herdenkingsdag willen maken, Geke vindt dit zinvol omdat Nederland haar slavernijverleden lang niet onder ogen heeft willen zien. Ze ziet dat dit nog altijd doorwerkt, bijvoorbeeld als mensen met een niet Nederlands klinkende achternaam een kruisje achter hun naam krijgen bij de Belastingdienst.

Geke nam onlangs het lied “We shall overcome” op om aandacht te vragen voor deze kwestie en om hiermee een signaal af te geven aan de politiek om van 1 juli een vaste nationale feest en herdenkingsdag te maken!

Achtergrond

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) schrijft in een Kamerbrief dat het onderzoek naar de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden een “confronterend en zeer pijnlijk beeld” schetst. Ze spreekt van een “ongekende schaal van slavenhandel en slavernij”, waarbij de Staat zeer betrokken was. “Via de Staat” speelden ook lagere overheden, kerken, handelsondernemingen en andere bedrijven een belangrijke rol. “Dit verhaal had eerder verteld moeten worden”, zegt Bruins Slot.

 Op 1 juli wordt herdacht dat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind. Bij een herdenking in Amsterdam zal de koning die dag een toespraak houden. Naar verluid zal hij, in navolging van premier Mark Rutte, zijn excuses aanbieden. Rutte deed dat eind vorig jaar.

De bewindslieden Hanke Bruins Slot, Franc Weerwind, Alexandra van Huffelen, Robbert Dijkgraaf en Wopke Hoekstra praten in Den Haag met belangenorganisaties over de plannen van het kabinet voor het herdenkingsjaar, dat op 1 juli a.s. begint. 

De single “We shall overcome” van Geke staat nu online op Spotify ITunes YouTube:

“We Shall Overcome” is vandaag verschenen op de meeste streamingdiensten.