De komende weken is het er op of er onder voor de visserijgemeenschap op Urk. In de derde week van april stemt het Europees Parlement over een verbod op pulsvissen, een techniek waarbij vissen door stroomschokjes naar boven worden gelokt. Een verbod zou grote financiële schade opleveren en veel vissers hebben de moed inmiddels opgegeven. Zangeres Geke van der Sloot uit Urk maakte een lied voor de vissers en is nog wél strijdlustig: “Er is nog hoop! David versloeg Goliath ook”
Zangeres uit Urk maakt strijdlied voor de pulsvissers
Sinds 2017 varen 84 Nederlandse vissers met de pulstechniek. Zij hebben geïnvesteerd om hun boten klaar te maken voor deze goedkope en duurzame techniek. In andere landen, en dan vooral Frankrijk, is er grote weerstand tegen de pulsvisserij. Zij stellen dat er door de Nederlandse vissers niet genoeg meer te vangen is en denken dat de stroomstoten slecht zijn voor het milieu. Milieuorganisaties, met name het Franse Bloom, voerden de afgelopen maanden intensief campagne voor een verbod.
Zangeres Geke van der Sloot woont op Urk en is al 40 jaar actief als zangeres. Samen met een aantal kinderen, ook wel Geke’s tiental, maakte ze een strijdlied: ‘Het lied voor de vissers’.
Waarom gaat de pulsvisserij u zo aan het hart?
“In eerste instantie vanwege de vissers. Ik denk het een financiële ramp wordt voor de vissers en hun gezinnen. Daarnaast ben ik heel boos geworden toen ik me ging verdieping in de besluitvorming vanuit Europa. Door de harde lobby van Bloom die gebaseerd is op emotie en onwaarheden hebben zij het Europees Parlement zo ver kunnen krijgen.”
Maar de Fransen zeggen: pulsvissen is slecht voor de zee.
“Daar is helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor! En de zee leegvissen kan ook niet: want de Urker vissers zijn gebonden aan een visquotum. Door te investeren in de pulstechniek is de visserij een stuk duurzamer geworden want de boten stoten minder CO2 uit. Als bedrijven uit een andere sector zo goed zouden zijn met duurzaamheid zouden ze met goud worden omhangen. Maar wat gebeurt er met de Urker vissers? Die krijgen een verbod…”
U heeft een lied gemaakt, ‘Het lied voor de vissers’. Waarom?
“De beeldvorming is dat het verbod er wel komt. Iedereen is daardoor lamgeslagen. De vissers zelf ook. Ze hebben allemaal het gevoel: het helpt niet meer. Maar de laatste stemming in het parlement moet nog komen! Er is nog hoop. David versloeg Goliath ook.
De Franse milieuorganisatie Bloom heeft heel erg gelobbyd en mocht zelfs in de plenaire zaal actie voeren. Ik wil die mogelijkheden ook en ons lied zingen bij de stemming in Straatsburg.”