004.jpg
27 januari 2011
Over Geke's Tiental

“Een bijzondere groep”.
Dergelijke uitspraken kun je opvangen uit het publiek als Geke van der Sloot ergens in ons land met haar koor een optreden heeft gegeven. Ze is daar in 1980 mee begonnen en ze deed het al honderden keren. Er waren ook diverse televisieoptredens. Het bijzondere van deze groep is de zuivere kinderzang, die doet vermoeden, dat streven naar perfectionisme de leidster niet vreemd is. Ook werden er cd’s uitgebracht die na de optredens worden verkocht.

Leerlingen van de eerste Urker zangschool.
Deze groep, Geke’s Tiental, is het schoolkoor van de gelijknamige zangschool. De leerlingen hebben de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Ze wonen op Urk of in de Noordoostpolder. Geke is de lerares. Omdat de leerlingen in groepen en daarnaast ook individueel zangles krijgen, moet hun aantal beperkt worden tot twintig. Ze geeft les van maandag tot en met zaterdag van zes uur tot half acht. Elke leerling heeft zijn eigen lesrooster. De tien meest gevorderde leerlingen vormen het schoolkoor. De overigen zijn in opleiding. Ieder jaar vertrekken de oudste koorleden en opleidingskinderen nemen dan hun plaatsen in. De opleidingsgroep wordt dan weer aangevuld met nieuwe leerlingen. Er is dus altijd doorstroming.

Géén school voor de Urker elite.
Er zijn mensen die denken, dat het om een school voor hoogbegaafde kinderen gaat. Dat is onjuist gedacht! Geke doet niet aan talentenjacht. Deze school is bedoeld voor kinderen die willen leren zingen en niet voor kinderen die met de kunst zijn geboren. Geke is van mening, dat ieder kind kan leren zingen en daarom wordt in principe ieder kind, dat wordt aangemeld, aangenomen. De kinderen ervaren tijdens de lessen, dat je met ijverig werken veel kunt bereiken. De belangrijkste toelatingsvoorwaarde is: Beloven dat je trouw op de les komt.

Visie en verantwoording.
Zang en muziek behoren tot de goede gaven die wij van God, onze Schepper, hebben ontvangen. We zullen deze gaven goed moeten gebruiken. Zangonderwijs kan een belangrijke bijdrage leveren aan de culturele - en de godsdienstige vorming. Lang geleden was zingen dan ook een volwaardig schoolvak. In de laatste decennia is ons onderwijs vernieuwd. Als men nu over onderwijs hoort spreken gaat het over het behalen van scores, meetbare resultaten, in de vakken rekenen en taal. Een school krijgt nu iets van een onderneming. Een onderneming maakt winst en een school behaalt scores. Het vak zangonderwijs doet aan die strijd om hoge scores te behalen niet mee. En zo zijn we naar een situatie gegroeid waarin zangonderwijs niet meer in tel is. Geke van der Sloot deelt deze nieuwe visie op onderwijs niet. Zij blijft de school nog steeds zien als een pedagogische instelling. In het onderwijs behoort het te gaan om de vorming van de jeugd en voor die vorming zijn alle schoolvakken belangrijk.

Het verschil tussen een zangkoor en een zangschool.
Een koordirigent ziet zijn groep zangers als een eenheid. Of de groep veel of weinig leden telt doet niet terzake. Hij werkt één avond per week met zijn groep. De leidster van onze school gaat niet uit van de groep, maar van de individuele zanger. Haar visie op koorzang is: “Als je tot goede koorzang wilt komen, moet je ieder koorlid zangles geven”. En dat doet ze. Ieder kind vraagt tijd. En zo werd haar koor een school. Er zijn legio zangkoren en weinig zangscholen, want een zangschool heeft subsidie nodig. De gemeente Urk laat het echter afweten. De zangschool krijgt géén subsidie. De school probeert nu te overleven met de inkomsten uit: lesgeld, donaties, optredens en verkopen. Dat is geen simpele opgave!

De Vriendenclub Geke’s Tiental.
Er is een groep donateurs, de “Vriendenclub Geke’s Tiental”, die met een jaarlijkse bijdrage de school ondersteunt. Deze donateurs ontvangen jaarlijks per brief informatie over de zangschool. De donaties zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelastingbelasting, omdat Geke’s Tiental staat geregistreerd als ANBI, goed doel.

Repertoire, publiek en optredens.
Geke’s Tiental heeft een eigen repertoire. Het bestaat uit: kinderliederen, cultuurliederen en klassieke muziek Het is afgestemd op een breed publiek. De leidster is altijd bezig met vernieuwing van het repertoire. Er is bij een optreden altijd solozang, zowel van de leidster als van de kinderen. Overal waar de christelijke identiteit van het koor wordt gerespecteerd kan worden opgetreden. De vrije zaterdag heeft de voorkeur. Op zondag (middag of avond) wordt medewerking verleend aan kerkdiensten. In de schoolvakanties kan niet worden opgetreden.

Felicitatie-optreden 16 april 2018

Inloggen
Agenda
«  September 2019  »
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Webshop


Winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

ANBI