001.jpg
01 december 2010
Wat is Geke's Tiental?

Wat is Geke's Tiental?
Geke's Tiental is een zangschool voor kinderen in de basisschoolleeftijd, die op Urk en in het aangrenzende poldergebied wonen.

Waarom een school en niet gewoon een koor?
Omdat er niet één maar twéé doelen zijn: a. de gaven van de individuele leerlingen ontwikkelen, en b. muzikaal verantwoorde koorzang.

De inrichting van het onderwijs
Alleen goed gemotiveerde kinderen (van goed gemotiveerde ouders) worden toegelaten, de leidster geeft zes dagen per week les, een les duurt anderhalf uur, er is individueel onderwijs en er zijn groepslessen. Iedere leerling heeft zijn eigen lesrooster en volgt per week minimaal twee lessen,iedere nieuwe leerling volgt enige tijd de vooropleiding en kan dan nog niet in het schoolkoor zingen, er is een strak lesprogramma, waarbij de techniek en andere facetten van het zangonderwijs aan de orde komen, als de oudste kinderen, bij het aanbreken van de zomervakantie, de school moeten verlaten, vindt er een doorstroming plaats uit de vooropleiding naar het koor, het aantal leerlingen bedraagt maximaal vijftien, tien van hen vormen het koor. De pedagogische visie

Zang is een gave van God
Hij heeft als Schepper ons de mogelijkheid gegeven ons zangtalent te ontwikkelen om Hem daarmee te dienen. Zang en muziek kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het levensgeluk van een mens. Je kunt kinderen léren zingen, zoals je ze ook kunt leren lezen en schrijven. Ieder kind is uniek en heeft een begeleiding nodig, die is afgestemd op zijn persoonlijke behoefte. Goede koorzang is slechts realiseerbaar als ieder koorlid zangonderwijs volgt of heeft gevolgd. De ervaring opdoen, dat je met hard werken veel kunt bereiken, is goed voor de vorming van kinderen.

Het repertoire
Geke's Tiental heeft een eigen repertoire. Dat repertoire is niet uitsluitend afgestemd op het beluisterd worden door kinderen, maar op een veel breder publiek. Zo werden er ook oude liederen op cd gezet, omdat er een stuk oude cultuur verloren dreigt te gaan. Ook wordt er klassieke muziek gezongen. Geke's Tiental heeft een publiek van alle leeftijden. De Nederlandse taal is favoriet, maar geen enkele vreemde taal wordt geschuwd.

Optredens
In principe wordt overal opgetreden waar de christelijke identiteit van het koor gerespecteerd wordt. De ideale dag is de zaterdag. Op zondag (middag of avond) wordt meegewerkt aan kerkdiensten. In de vakanties kan niet worden opgetreden. De leidster begeleidt haar koor op een gitaar. Er is een vaste medewerker die met zijn eigen apparatuur het geluid versterkt.

Geluidsdragers
Geke's Tiental heeft, in eigen beheer, enige compact disks vervaardigd. Bij opnames wordt het koor begeleid door een zeer bekwame instrumentalist, de heer Benny Ludemann. De cd's worden bij optredens aan het publiek verkocht. Groothandelaren bevoorraden de winkels. Er wordt naar gestreefd iedere leerling tenminste één keer een opname mee te laten maken.

Donateurs
Ondanks het feit dat er diverse inkomstenbronnen zijn (lesgeld, optredens en verkopen), heeft het bestuur voortdurend geldzorgen. Daarom hebben de ouders van de leerlingen de "Vriendenclub Geke's Tiental" opgericht. De Vrienden betalen een jaarlijkse contributie ter ondersteuning van de kas. Ze worden twee keer per jaar per brief geïnformeerd over het reilen en zeilen van de school.

Felicitatie-optreden 16 april 2018

Inloggen
Agenda
«  September 2019  »
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Webshop


Winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

ANBI