001.jpg
26 april 2019
Zangeres Geke uit Urk naar Tweede Kamer met haar ‘Lied voor de vissers’

 

Zangeres Geke van der Sloot uit Urk gaat haar ‘Lied voor de vissers’ volgende week donderdag 14 maart ten gehore brengen op het Binnenhof in Den Haag. Dit doet ze samen met haar groep Geke's Tiental.

Van der Sloot zegt geraakt te zijn door het Europese verbod op de pulsvisserij. Veel Urker vissers zijn door het verbod op vissen met elektrische schokjes gedupeerd, zegt ze. Vandaar dat de zangeres besloot hier een lied over te maken. Vorige week was haar nummer al te horen in de talkshow van Eva Jinek.

Jaloezie

De actie op het Binnenhof is bedoeld om de Urker vissers een hart onder de riem te steken en ‘om de gevolgen van een Europees verbod op pulsen onder de aandacht te brengen'. Het verbod op pulsvisserij komt voort uit ‘jaloezie’, bezingt Van der Sloot in het lied. ‘Urkers horen immers van oudsher tot de beste vissers van de wereld en dat zorgt voor afgunst'. Van der Sloot vindt dat het nu de beurt is aan de politiek, die in haar ogen heeft ‘zitten slapen'. Hoe de kwestie ook afloopt, de Urkers zullen volgens de zangeres hun rug rechten. ‘Urkers hadden eerder problemen, Zuiderzee werd IJsselmeer. Maar de Urkers overwonnen, Urkers bundel je krachten nu ook weer', zingt ze. Van der Sloot gaat op 14 maart met Geke's Tiental naar Den Haag om daar de single te overhandigen aan premier Mark Rutte. De SGP zal Van der Sloot en haar groep ontvangen. Vorige maand trok al een groep actievoerende pulsvissers naar Den Haag om te protesteren tegen het verbod.

Vergunning

Het Europese verbod op de pulskorvisserij komt steeds dichterbij. De visserijcommissie van het Europees Parlement stemt vanmiddag over het eerder bereikte akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt. Een groot deel van de Nederlandse pulsvissers raakt de vergunning door het verbod dit jaar al kwijt. Nederland had onder het mom van wetenschappelijk onderzoek 84 ontheffingen voor pulsvisserij afgegeven. Deze methode bleek efficiënt en duurzaam, want het brandstofverbruik van de kotters nam met de helft af. Tegenstanders van het pulsvissen wijzen erop dat de methode juist dieronvriendelijk is. Eerder deze week nam de Tweede Kamer een motie aan van voorman Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, die het kabinet oproept om te onderzoeken hoe de pulsvisserij permanent gelegaliseerd kan worden.

Felicitatie-optreden 16 april 2018

Inloggen
Agenda
«  September 2019  »
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Webshop


Winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

ANBI